Bábjáték

A kicsik és a bábjáték

A figurák az óvodás és kisiskolás korosztály számára készültek.

Fontos, hogy a gyermekek korai élményei a hitoktatással, templomi közösséggel pozitív élményekkel kapcsolódjanak össze, miközben megismernek és átélnek néhány, számukra is érthető és befogadható példabeszédet, bibliai, vagy szentekről szóló történetet.

Paravánt (amely készülhet kartonpapírból, falemezből vagy akár vászonból) elég, ha csak „előadások” esetén állítunk. A kicsiket nem zavarja, ha a bábjátékos látszik, esetleg egy rögtönzött paraván (pl. asztal) mögé bújik. Természetesnek veszik, ha pl. Jézus közöttük járkál, vagy az egész teremben keresi az elveszett báránykát.

Amennyiben valamelyik csodatévő jelenetet adjuk elő, hangsúlyoznunk kell, hogy amit mi elbábozunk, azt Jézus valóban megtette. Különben a kicsik leleplezésként élhetik meg, amikor észreveszik, hogy pl. a halakat és kenyereket az asztal alól vettük elő.

Egyéb kiegészítők, kellékek a bábjátékhoz

Ha sikerül egyéb kiegészítőket beszerezni, vagy készíteni, a készlettel sok más példabeszéd is eljátszható. Ha csak lehetséges, érdemes valódi, 3 dimenziós tárgyakat alkalmazni (pl. Zakeusnak valódi bokorról való ágat, a farizeusnak egy nagyobb, az özvegyasszonynak egy kisebb pénzérmét), mivel ezek a gyerekek figyelmét jobban megragadják.

A korhű hangulatú, bibliai időket idéző agyagedények kétségtelen hátránya a törékenység. Ha épségük megóvása az örömteli foglalkozás kárára lenne, inkább helyettesítsük műanyagokkal. Az sem baj, ha a méretük nem arányos a bábokéval, hanem valamivel nagyobb. Így jobban felkelti a gyerekek figyelmét és a figura is könnyebben tudja kezelni.

Néhány példabeszéd feldolgozása akár több foglalkozáson is átívelhet. Jézus vendégül látásához először elkészíthetik maguk a gyerekek az apró gyümölcsöket, cipókat (pl. só-liszt gyurmából), ez után jöhet maga a vendégség.

A bábok használata, bábjáték

Mivel a kesztyűbábok szája nem mozgatható, mimikájuk nem érzékeltethető, érzelmeket csak testtartásukkal tudunk kifejezni. Fontos továbbá, hogy a beszélő figura mindig mozogjon (akár eltúlzott mozdulatokkal is), különösen, ha több szereplő van jelen.

A bábfigurák felnőtt kéz méretű szemléltető eszközök, kisgyereknek nem valók, mivel apró részeiket (pl. szemeket) lenyelhetik. Mivel természetes anyagból készültek, sérülékenyebbek, mint a műanyag játékok. Tárolásuk függőleges helyzetben, polcon javasolt.

Amióta rátaláltam Bethlenfalvy Gábor: Magyar szentek élete, illetve A keresztény Európa szentjei című könyveire, a bábfigurák ruházatát ezek színvilága szerint készítem el.
Hasonlóan inspiráló számomra a Harmat Kiadó Mesélő Biblia című gyermekkönyve, mely ó- és újszövetségi történeteket tartalmaz a kicsik számára érthető formában.
Mindhárom könyvhöz Kállai Nagy Krisztina készített kedves, egyedi stílusú illusztrációkat.
E könyvekben szereplő történeteket, legendákat és példabeszédeket jó szívvel ajánlom hitoktatóknak, kiváló alapul szolgálhatnak bábjátékokhoz is.

A bábfigurák alkalmasak hosszabb, komolyabb produkció előadására is, amennyiben másokat is be tudunk vonni az előadásba.
Nagyszerű példa erre a Szombathelyi Krisztus Király Plébánia lelkes gyülekezete, akik a Covid miatti lezárás idején lepték meg közösségüket egy gyönyörű, profi produkcióval:

Végül jó szívvel ajánlom Somfalvi Edit református lelkipásztor PhD értekezését, mivel az Örömhír átadásának egyik leglényegesebb hatását járja körül. (A linkre kattintva új ablakban tekinthető meg.)
Címe: A gyermekkori szorongás oldása bibliai történetekkel

FIGYELEM!!! A bábkészlet kézműves termék, nem minősül gyerekjátéknak! Használata mindig felnőtt felügyelete mellett történjen!

Magyar szentek élete - ötlet a bábjátékhoz
Mesélő Biblia - ötlet a bábjátékhoz
A keresztény Európa szentjei - ötlet bábjátékhoz

Köszönjük az eddigi lehetőségeket!

Júlia bábjáték készletet adott át Csaba testvérnek

Bábkészletünk a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz is eljutott.

Bábjaink a Karizmák Ünnepén is bemutatkoztak

bábjáték a karizmák ünnepén - a stand
bábjáték a karizmák ünnepén - nővérek érdeklődnek
bábjáték a karizmák ünnepén - gyerekek nézelődnek
Shopping Cart